Golf kanske inte är den sport som främst förknippas med idrottsskador. Men rörelserna är relativt monotona vilket gör att de som spelar under längre tid inte sällan får någon av de klassiska golfskadorna. Det man främst bör tänka på är att jobba förebyggande. Detta eftersom de flesta skador just är förslitningsskador.
I en intervju till Svenskgolf.se berättar Björn Engström om de vanligaste förekommande skadorna.
Strålande smärta i axlarna
Den vanligaste smärtan som uppstår i axlarna brukar stråla ut i utsidan av armen. För att förebygga detta bör man töja axeln så att man har en ”normal” rörlighet. Man kan också jobba med att träna upp rotator cuff-musklerna.
Handledens baksida
En relativt vanlig skada är man får ont på handledens baksida. Det förekommer på bägge händerna även om den ledande handen dominerar. För de som slår från höger innebär det alltså att smärtan oftast uppkommer på vänsterhanden.
Framförallt handlar det här om att bygga upp muskler i handleden för att förebygga skador och smärta. Men till viss del handlar det även om var man står och slår. Det blir väldigt stumt underlag om man står på utslitna träningsmattor under övningstimmarna. Vibrationerna av klubban påverkar då handlederna och med hårt underlag blir dessa betydligt större.
Den klassiska tennisarmbågen
Den kanske mest kända golfåkomman är golfarmbåge. Smärtan sitter i armbågen vid den inre knylan. Det är här som musklerna fäster som sedan sträcker sig ut mot handleden.
Är det bara mindre smärta som uppstår brukar man kunna få bort detta med stretchning och töjning. Är det större besvär bör man uppsöka vård eftersom risken annars är att smärtan sitter kvar länge.
En proaktiv åtgärd är att undersöka om den sving man spelar med långsiktigt påverkar armbågen mer än nödvändigt. På de flesta golfbanor kan man anlita ett proffs som kan analysera svingen och ge råd hur man kan spela mer ergonomiskt utifrån ens egna behov.
Ryggen – ofta på grund av svag bål
Den del av ryggen som man lätt kan få smärta i är ländryggen. Smärtan kan starta där och inte sällan stråla ut ner mot benen. Främst beror detta på överbelastning på ryggen vilket i sin tur ofta tyder på för svaga bålmuskler. Därmed blir styrketräning av bålmusklerna grunden för att inte få ont i ryggen under golfrundorna. Man bör även stretcha ryggen efter en runda.
Fötter och underben
Trötthet i fotvalv och andra delar av fötterna är vanligt. Andra åkommor är smärta i hälsenor och benhinna.
Den allra vanligaste orsaken till dessa smärtor är för dåliga/ej passande golfskor. Det är viktigt att skon tydligt stöder foten. I vissa fall kan man behöva inlägg eller köpa specialskor för att avlasta ben och fötter. Vid fortsatta problem kan man uppsöka fotspecialist. Ta då med den golfsko som du vanligtvis använder för att få råd om vad som kan förbättras.
Detta kan kombineras med stretchning och träningsprogram för att hälsenorna ska klara av påfrestningarna.
Tre viktiga punkter
- Liniment och smärtlindring
I en presentation av Linnex Liniment beskrivs liniment med följande:
”Liniment kan användas före träning för att ge bättre uthållighet samt för att förebygga sträckningar eller liknande skador på musklerna.”
Det är en enkel sammanfattning av linimentets fördelar. I och med att det värmer upp minskas risken för skador. Men nackdelen är att det är lätt att förlita sig på linimentet för mycket. Att värma upp är alltid viktigt och man ska vara uppmärksam på de skador man har och åtgärda dessa både kortsiktigt och långsiktigt. Liniment kan hjälpa till – men använd det inte för att dölja skadorna.
- Se över ditt spel
Många tar golflektioner för att förbättra sin sving och sitt sätt att spela. Men lika vanligt borde det vara att ta in proffshjälp gällande ergonomin. Det kan kännas onödigt i början men med tanke på att det är just förslitningsskador som uppstår är det viktigt att jobba proaktivt.
- Stretcha
Det är lätt att glömma stretchning efter en runda på golfbanan. Det värker inte i muskler och leder och någon större fysisk ansträngning har inte skett. Men det är en ansträngning för kroppen som kan visa sig några dagar senare, eller månader senare. Var noga med att stretcha ut efter- och värma upp före.